31. Hagia Sofia (Turcia)

Hagia Sophia (din greaca για Σοφια, Aghia Sophia, “Sfânta Înţelepciune”) a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astăzi muzeu în Istanbul, Turcia.

Prima biserică (basilica) de pe acest loc a fost construită de Constantin cel Mare, în 325 dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruită de Theodosiu al II-lea in 415, biserica a fost din nou arsă, în timpul Rascoalei Nika din 532. Clădirea şi-a primit forma finală în 537 sub împăratul Iustinian I. Era foarte importantă pentru Ortodoxismul timpuriu şi pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitectura bizantină. Interiorul său decorat cu mozaice, coloanele de marmură şi acoperişul sunt de o mare importanţă artistică. Templul însuşi era atât de bine decorat artistic încât se crede că Iustinian ar fi zis Νενίκηκά σε Σολομών (Solomon, te-am depăşit!). Sfânta Sofia este de fapt o basilică cu cupolă; planul bazei fiind tot cel basilical.

Informatii mai multe gasiti aici.

32. Rezervatia naturala Pesterile Carlsbad (Statele Unite ale Americii, Mexic)

“CARLSBAD CAVERNES NATIONAL PARK” este un parc national localizat in Munti Guadalupe din sudul Mexicului. Principala atractie a parcului pentru multi dintre vizitatori o constituie panorama pesterii Carlsband Covernes.Vizitatori pesteri se pot plimba in voie sau pot lua liftul (iesirea pentru toata lumea ) care duce direct sub pamant .Parcul are doua intrari in registrul national al locurilor istorice :Districtul istoric Cavernes si districtul istoric Rattlesnake. Aproximativ doua parti din parc au fost asezate langa suprafata salbatica ,sa asigure un viitor neschimbat pentru a fi facut habitatului.Vizitele tipice au loc in weekend urmarind ziua memoriala si data de 4 iulie. Intrarea in parc este localizata in US Highway 62/180 aproximativ 18 mile (29km) la sud est de Carlsband ,New Mexico.Parcul participa in programul ,,Tanarul paznic’’.

Aflati mai multe aici.

33. Carnavalul de la Rio (Brazilia)

Carnavalul de la Rio de Janeiro oferă mai multe distracţii, incluzând faimoasele parade Escolas de Samba în “sambódromo” şi bine-cunoscutele “blocos de carnaval” care străbat întreg oraşul. Cele mai faimoase sunt:

  • Cordão do bola preta : Paradele din centrul oraşului, este unul dintre cele mai tradiţionale “bloco de carnaval”.
  • Trupa Ipanemei : parada homosexualilor care străbate plaja Ipanema.
  • Suvaco do Cristo : Paradă în grădina botanică, chiar pe sub braţul lui Cristo Redentor. Numele de Suvaco do Cristo se traduce în română ca “Subsoara lui Cristos”, şi a fost ales din motivul menţionat mai sus.

Aflati mai multe aici.

34. Banaue (Filipine)

Informatii gasiti aici.

35. Venetia (Italia) – went there

Veneţia (în italiana Venezia, /ve’nɛt:sja/) este principalul oraş al regiunii Veneto si al Italiei nord-orientale. Veneţia are în prezent 266.181 locuitori şi este capitala provinciei cu acelaşi nume. Întregul oraş (şi întreaga lagună) au fost declarate în 1979 patrimoniu al umanităţii de către UNESCO.

Azi oraşul Veneţia este împărţit în şase cartiere: Dorsoduro, Santa Croce, San Polo, San Marco, Cannaregio si Castello, cuprinzând 118 insule, 354 poduri şi 177 canale.

Piata San Marco poate fi considerată “centrul centrului” oraşului, una dintre cele mai frumoase din lume. Aici se găseşte Bazilica San Marco, Palatul Ducal şi clopotniţa bazilicii. Un alt simbol al oraşului este Podul Rialto pe care se găsesc magazine.

Alte importante monumente veneţiene sunt: Arsenalul, Bazilica Santa Maria della Salute şi Bazilica Santa Maria Gloriosa dei Frari.

Canalele principale ale oraşului sunt: Canal Grande si Canale della Giudecca. Primul împarte în două oraşul trasând un S, al doilea separă centrul vechi de insula Giudecca.

Sursa

Venetia este intr-adevar un oras superb, dar nu m-a impresionat. Nu mi s-a parut prea romantic sau prea special, dar poate din cauza ca nu m-am dus cu iubitul acolo.

Prima parte
A doua parte
A treia parte
A patra parte
A cincea parte
A sasea parte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.